Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról

2016. március 23. 19:46 - kothoga

Mik és én

Gyarmati Fanni naplója

Gyarmati Fanni naplójának megjelenése a közelmúlt irodalmi szenzációja volt. Radnóti Miklós özvegyének tizenegy évet felölelő irománya valódi kordokumentumként szolgál az utókor számára, akik általa sok, addig nem ismert részletet megtudhatnak a magyar líra kiemelkedő alakjának életéről. Budapest egyik történelmi szegletében Hámori Gabriella bújik a költőfeleség bőrébe, és meséli el mozgalmas életük históriáját.

radnoti-gyarmati.jpg

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni

A Fischer Iván Lakásszínház előadása igazi kuriózum a színház szerelmeseinek. Az Opera melletti polgári lakban exkluzív körülmények között, egyszerre huszonöt néző élheti át Gyarmati Fanni örömét, vívódását, reménykedését, szenvedését. A darab a tágas nappaliban játszódik, de a művésznő bejátssza a többi helyiséget is. A szoba közepén egyetlen forgószék helyezkedik el, az alkotók más díszletet nem is használnak, ám Hámori Gabriella egyénisége betölti a teret.

Ha a szerep úgy hozza, körbejár, máskor leül a nézők közé, olykor a földre fekszik, és van, hogy az ablakból kiáltja világgá a benne fortyogó indulatot. Szemmel láthatóan élvezi a metamorfózist. Korhű ruhákat hord, kétségünk sem merül fel, hogy képzeletben valóban a múlt század harmincas-negyvenes éveiben járunk. Kezében papír és ceruza, hogy bármikor lejegyezhesse a legfontosabb eseményeket. És amikor a kedve úgy tartja, a fényes nappalit homályba borítja.

fischer.jpg

Színpad és nézőtér egyben (Fotó: fischerlakas.hu)

Az előadás nagyjából másfél órás. Az est azonban a vastapssal nem ér véget, a művésznő meginvitálja a látogatókat a szomszédos szalonba, hogy megbeszéljék a látottakat. Némi frissítést követően olyan eszmecsere veszi kezdetét, mely talán még izgalmasabb, mint maga az előadás volt. Seres Tamás rendező és Hámori Gabriella mesél az alkotás folyamatáról. Arról, hogy milyen munkálatok, kutatások előzték meg a darab életre hívását, miért és hogyan vágtak bele az előadás megszerkesztésébe. Persze kérdezni is lehet, mindketten barátságosak és közvetlenek.

A színházat szerető ember számára még a borsos belépőjegy is busásan megtérül. A néző olyan élménnyel gazdagodik, melyre egy hagyományos vagy alternatív színházban nincs lehetőség. Arról nem is beszélve, hogy testközelből élhet meg egy korszakot, mely Magyarország további szempontjából is sorsfordító hatású volt. Az előadás az eredeti műnek csak kis hányadát foglalja magában, többet adott keretek között képtelenség is lett volna belepréselni, mégis minden lényeges kérdésre választ kapunk az illetően, hogy ki volt Gyarmati Fanni.

További információ a színház honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orkhesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr38521162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról
süti beállítások módosítása