Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról

2016. március 06. 19:48 - kothoga

Útvesztőben

Hay Anna az Offroadról

Az Átrium Filmszínház március 11-én tartja az Offroad című térjáték ősbemutatóját. Ennek történetében négy menedzser, két férfi és két nő élete fonódik össze, akikben az a közös, hogy mindannyiuk élete zátonyra futott. Ez a krízis nem szakmai, hanem magánjellegű, de hatással van a munkájukra. Az előadás egyik szereplője, Hay Anna avat be bennünket a részletekbe.

off1.jpg

Egyed Bea és Hay Anna (fotó: Konkol Máté)

Orkhesztra blog: Miért éppen ezt a szokatlan címet kapta az előadás?

Hay Anna: Az offroad szó arra utal, hogy letévedünk útról, amin eddig haladtunk. A darab négy szereplője kiutat keres élete megoldatlan helyzeteiből. Ez a szituáció önkéntelenül is ismeretlen megoldások felé hajtja őket.

Ob: Megtennéd, hogy mesélsz picit a történetről?

HA: A cég négy felsővezetőjének életébe kukkantunk bele. Eleinte hideg office-mázban látjuk őket, de kiderül, hogy a felszín alatt nagyon erős érzelmek motiválják őket. A saját percepcióik csapdájában vergődnek. A sztoriban nem koncentrálunk a munkájukra, de annyit érdemes tudni, hogy a vállalkozásnál éppen ellenőrzés zajlik, mely után a négyből egy embert elbocsátanak. A szituáció természetesen tovább fokozza a feszültséget négyük között. Az érzelmi viharaik közepette ugyanis muszáj vetélytársként is kezelniük egymást.  

Hay Anna 2008-ban végzett a Kaposvári Művészeti Főiskolai Kar színész szakán. 2008 és 2012 között a Szputnyik Hajózási Társaság társulati tagja volt. 2012 óta szabadúszó.

2014-ben a Kaposvári Gyerekszínházi Biennálén megkapta a legjobb színészi alakításért járó különdíjat.

2014-ben a POSZT-on a színészzsűri a legjobb női alakításáért járó díjjal jutalmazta.

Ob: Mi a darab premisszája?

HA: A lényeget abban ragadnám meg, hogy a látszat és a valóság sokszor köszönőviszonyban sincsenek egymással. Ugyanakkor a valóság és a képzelet határai feloldhatóak. 

Ob: Hogyan zajlik a próbafolyamat, azzal összefüggésben milyen nehézségekkel kell szembenéznetek?

HA: A próbákra nyolc hetünk volt. Ezt az időszakot azonban hektikussá tette, hogy a darabban négy független alkotó játszik, akiknek az idejét nem mindig egyszerű összeegyeztetni. Ehhez a helyzethez kellett alkalmazkodnia a rendezőnek, a dramaturgnak, a jelmeztervezőnek és a zeneszerzőnek is. Maga a próbaidőszak egyébként jó hangulatban telik.

off2.jpg

Hay Anna (fotó: Csata Hanna)

Ob: Szerinted kinek szól a darab?

HA: Remélem, sokaknak. Nem pusztán elbeszélünk helyzeteket, hanem tánccal, zenével és énekkel is megtámogatjuk a történetet. Valószínűleg az alternatív jellegű színház kedvelői között találja meg a közönségét, de kár lenne a többieket elriasztani tőle.

Ob: Neked mi a legfontosabb az Offroad kapcsán?

HA: Az, hogy jól érezzem magam benne. És ugyancsak lényeges, hogy a többiek munkáját is szeressem benne. A Trojka egy alkotóközösség. Nyilván van rendező, és az előadás az ő elképzelései mentén halad, de fontos, hogy emellett minden alkotó formálja a létrehozott anyagot.

-------------

További információ a színház honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orkhesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr938433252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról
süti beállítások módosítása