Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról

2015. december 07. 18:11 - kothoga

Thriller a pincében

A lepkegyűjtő

A thriller nem éppen megszokott színházi műfaj. Ám ahogy Bereczki Zoltán és Ágoston Katalin duója előadja, még az lehet. A kis méretű színpad tökéletesen passzol a történethez, úgy pedig különösen, hogy egy elhagyatott angliai házba invitálják meg a nézőt. A zárt tér a kezdéstől magához láncolja a közönséget, és úgy rabul ejti őket, ahogy a meghasadt elméjű milliomos az áldozatát.

lepkegyujto.jpg

(Fotó: Gergely Beatrix)

Freddie a lottóból tett szert vagyonra, annyi pénze van, amivel gyakorlatilag bármit meg tud venni magának. Neki azonban pont egy olyasvalamire van szüksége, ami nem mérhető fontokban. Miranda szép, fiatal, könnyen ismerkedik. Olyan lány, aki nem hagyja hidegen a férfiak szívét. És pontosan ezzel kerül Freddie célkeresztjébe.

A frusztrált, érzelmileg zavart férfi értelmetlenül tengeti napjait. Meggyőződése, hogy reménytelenül kisiklott élete majd attól nyer értelmet, ha a lányt a közelében tudhatja. Freddie egyébként lepkéket gyűjt, és úgy tűnik, nem sok különbséget lát a könnyed szárnyasok és a nők között.

A sztori kibontakozása során a bátor szívű lány a pillangók metamorfózisát követi. Csúf bábhoz hasonlatos külsővel tér magához a pincében. Aztán amint leveti magáról a félelem béklyóját, kivirul, és ragyogni kezd. Mindez persze imponál Freddie-nek, aki szemlátomást nem képes megzabolázni a prédáját. Miranda a lélekölő körülmények ellenére hisz a szabadulásban, ezzel Freddie kecsegteti is, ám a sors által kikövezett útról egyikük sem térhet le.

Bereczki a hírek szerint a tököli börtönben készült a drámai szerepre. Az elsősorban énekesként ismert művész nagyszerűen alkalmazkodott, hiteles őrültet alakít. Mellette Ágoston kiválóan teremt egyensúlyt, aki a kezdeti "tapogatózás" után az áldozatot erős vonásokkal öltözteti fel. A két színész pazar dinamizmussal játszik a nézők és egymás idegeivel, betöltik a szűk teret, annak minden szegletébe feszültséget csempésznek.

Ahogy pedig taszító izzadtságcsíkkal a halántékán Bereczki beül a számítógép elé, hogy ott "a lepkegyűjtő titkos videóblogjára" felmondja az újabb posztot, a néző görcsösen kezdi el markolni székének karfáját. És csak reménykedik benne, hogy a retinájába beégő képkockák nem köszönnek majd vissza az álmában.

További információ: itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orkhesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr108144138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról
süti beállítások módosítása