Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról

2015. december 27. 11:38 - kothoga

Szex a köbön

Francia rúdugrás

Vedd elő a szexet mint témát, tegyél a darabba pár csábos színésznőt, kutyuld össze a szálakat, és kész! Röviden így foglalható össze a Centrál Színház hat szereplőt felvonultató előadása. A dolog nyilvánvalóan ennél összetettebb, erről Mohácsi István író-rendező tudna mesélni. A végeredmény azonban önmagáért beszél: a Francia rúdugrásban valós emberi sorsokkal találkozunk, melyek alaposan megdolgoztatják a rekeszizmunkat.

franciarudugras.jpg

Fotó: Kállay-Tóth Anett

A történet szerint Goldmark Ernő (!) szexológus (Felhőfi Kiss László) rendelőjébe érkezik két egymást ismerő házaspár. Mindkét házasság alapjaiban vérzik, és viszonylag gyorsan megtudjuk, hogy közöttük senki sem szent: egy igazi viszonyrendszer részletei bontakoznak ki a szemünk előtt. Mindenki kavar mindenkivel. Hogy még ez se legyen elég, a helyszínre érkezik a finom léleknek távolról sem nevezhető menedzsernek (Pál András) a fiatal, csábos titkárnője (Szabó Vera) is.

Miután a felek lefutják a kötelező köröket, jöhet az igazi ereszd-el-a-hajam. A francia rúdugrásról sokat nem tudunk meg, de hamarosan a fény elszáll, az éjszaka sötétje pedig jótékonyan elrejti a testi kielégülést hajszoló emberek cselekedeteit. Aztán következik a másnapi ébredés. Akivel már előfordult, hogy egy ütős buli után a következő reggel még kótyagos fejjel hívja fel a barátait, hogy összeillesszék a kiesett puzzle-darabokat, az átérzi a szereplők helyzetét. A különbség mindössze annyit: hogy itt nincs szükség telefonra, és mindez a szemünk láttára zajlik.

A darabban olyan hús-vér emberek vágyaival és felismeréseivel szembesülünk, akikkel könnyen azonosulunk. Hiszen ki ne ismerné a váló életből a lúzer Gyula (Urbán Tibor) figuráját, vagy a Kovács Patrícia által megformált tökös női menedzser prototípusát? És mély főhajtás jár a Kovács Patrícia-Herczeg Adrienn duónak, akik még a leszbikus csókot is bevállalták a szórakoztatás oltárán.

A Francia rúdugrás a felszínen habkönnyű darab. A sorok között olvasva persze mindennek megvan a drámai vetülete, de ennek dacára ez az előadás nem a lélek mélységeiről, hanem az önfeledt kacagásról szól. A szerepek jól eltaláltak, és ha a történet ritmusa olykor nem is hibátlan, garantált, hogy mindenki a nevetéstől könnyes szemmel hagyja el a termet.

Első randira nem ajánlott, de 10 évnyi házasság után kötelező darab.

További információ: itt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orkhesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr828201764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mzperxx 2015.12.27. 18:13:55

Közepes, közhelyes, középszerű darab, ordenáré stílus, poénok helyett a szünetek ordibálással kitöltve. Fárasztó és alpári.

lobster thermidor 2015.12.28. 04:32:13

Ettől K. P. még nem lesz Cate Blanchett!
Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról
süti beállítások módosítása