Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról

2016. április 10. 18:24 - kothoga

Egy győzelem margójára

A bajnok

Manapság nem nyerő dolog a politikával viccelődni. Pláne nem akkor, ha meghatározó kormánypárti politikus magánélete kerül reflektorfénybe. Nem olyan időket élünk, amikor az ország vezetéséhez tartozó személyek a humorérzékükről lennének híresek. Pedig ha így lenne, talán ők is leborulnának A bajnok előtt.

bajnok.jpg

A bajnok és szeretője (fotó: Szigetváry Zsolt)

Pintér Béla ezúttal is operából merített ihletet a művéhez. Egy szerelmi háromszöget elmesélésére vállalkozott, melyet aztán megváltoztatott, és a mai korba ültetett át. Hogy az alkotás gyökereitől való elrugaszkodás ne legyen végleges, a színészei énekben adják elő a szövegüket, mely operapróza az első percek után már teljesen természetesnek hat.

A magyarországi Verőcsénybe érkezünk, ahol a nép a polgármestert (Nagy Ervin) sorozatban negyedszer választotta meg. Csillagos égbolt tekint le a győztesre, akihez éppen megérkezik a neje (Rezes Judit), Margit és a házban egyből nyoma sem marad a választási sikernek. Lassan befut a kampányfőnök (Bezerédi Zoltán), a helyi tévécsatorna pár embere és a város büszkesége, a kick-box olimpiai bajnok, Julcsi (Jordán Adél) is.

A este izgalmas fordulatokat vesz, közben kiderül, semmi sem az, aminek látszik. A sikerember boldogtalan drogos, háremet tart, melyben a helyi tévés műsorvezetőnő is tag, a felesége pedig a neves sportoló karjaiban keres vigaszt. És a településen nyilvánvalóan nincsenek titkok. Ennek ellenére a szerelmes nőkön kívül senki nem érdekelt abban, hogy a pohárba tiszta vizet öntsenek, kifizetődőbbnek tűnik a szemét szőnyeg alá söprése.

bajnok1.jpg

A tévés stáb és a polgármester (fotó: Szigetváry Zsolt)

Pintér Béla egyszerű, de kreatív eszközökkel egészen látványos környezetet teremt. A forgószínpad tökéletesen illeszkedik a kanyargós történetbe, a betépett házigazda érzékelését zseniálisan ábrázolja, míg a tévéműsorok bemutatása is egészen pazar lett. Minden egyes humormorzsa pontosan ül, az éneklő szereplők pedig maximálisan aknázzák ki a helyzet komikumából adódó lehetőségeket.

Közöttük Bezerédi Zoltán alakítása egészen rendkívüli. Jéghideg lelkületű kampányfőnökként ő mozgatja a szálakat, mindenkit irányít, még azokat is, akik ezt nem szeretnék, s ő az, aki a polgármesternek drogot szállít. A sztori végkifejletében is jelentős a szerepe. Mellette Rezes Judit játszi könnyedséggel formálja meg a kiéheztetett, szeretetre éhes feleség figuráját. Nagy Ervin alakja pedig a végletekig hiteles. Kétség sem férhet hozzá, hogy hozzá hasonló emberből Dunát lehet rekeszteni a politikai és gazdasági elitben.

A bajnok az előadást körüllengő legenda hatására (is) azonnali klasszikus lett. A darab mindössze 75 perc hosszúságú, de a publikumban mégsem marad semmi hiányérzet. Valamennyi részlet a helyén van, a színészek zsigerileg élvezik a szerepüket, és ők is tudják, a színháztörténelem részesei.

A bajnok olyan darab, melyből nincs sok egy életben. Mondhatni kihagyhatatlan.

További információ a színház honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orkhesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr838586080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról
süti beállítások módosítása