Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról

2016. február 14. 17:18 - kothoga

Hölgyterápia

Gőzben

A közös fürdőzés mint társasági esemény nem új keletű. A gőzben, a meleg vízben vagy masszázs közben remekül meg lehet vitatni az élet bajos dolgait. Ezt az életérzést tárja elénk a Karinthy Színház friss bemutatója, mely Gőzben címmel került a nagyközönség elé.

gozben.jpg

Violet (Egri Kati) fürdőjébe a környéken lakó nők azért járnak, hogy ott kiöntsék egymásnak a szívüket. Kicsit olyan ez nekik, mintha pszichológushoz mennének, azzal a különbséggel, hogy az drágább lenne, és ott nem nyílna lehetőség a csoportos terápiára. A fürdőben mindenki meghallgat mindenkit, és bárki elmondhatja a véleményét.

Azaz majdnem bárki. Mrs. Meadow (Pásztor Erzsi) például nem örül neki, ha kissé habókos lánya, Dawn (Murányi Tünde) kitárulkozik a többi vendég előtt. Rajtuk kívül még a két negyven körüli barátnő, Nancy (Erdős Borcsa) és Jane (Sári Évi) bérletes a fürdőben, valamint a jókora túlsúlyát korántsem tragédiaként megélő, állandóan szex- és pénzéhes Josie (Balázs Andrea). Ha a helyzet úgy hozza, körülöttük tesz-vesz Bill (Szegezdi Róbert), a meleg mindenes.

Az elbeszélésekből tipikus párkapcsolati kórképek bontakoznak ki a. Megcsalás, féltékenység, válás, a női egyenjogúság és anyagi gondok kerülnek minden nap terítékre. Szerencsénkre a hölgyek kellő öniróniával élik meg és mesélik el a problémáikat, így a mély részek is humorral fűszerezettek. És ha magánéleti nehézség nem volna elég számukra, a fürdő kazánja is rendetlenkedik, így az önkormányzat fontolóra veszi a hely bezárását, hogy a helyén plázát nyissanak.

Nell Dunn 'Steaming' című művével 1981-ben találkozhatott a közönség Angliában. A sztoriból, melyben eredetileg nem hat, hanem öt nő mesél az életéről, vágyairól, 1985-ben készítettek filmet.

A női sorsok kibontása meglehetősen egyenetlenre sikerült. Amíg Nancy házasságáról és Josie szexuális és vásárlási szokásairól gyakorlatilag mindent megtudunk, addig a diktatórikus anya-felnőtt kislány témakörben maradnak homályos foltok. Ugyanez igaz Jane sztorijára is.

Az előadást Balázs Andrea és Murányi Tünde cipeli a hátán. Ők ketten brillíroznak, a karaktereik teljesek. A mindig dinamikus Pásztor Erzsit a forgatókönyv háttérbe szorítja, emiatt nem tudja vinni a prímet, így többnyire csak a rózsaszínű kezeslábasában vergődik. Erdős Borcsa és Sári Évi hozza a kötelezőt, de esetükben nem lehet szó nélkül hagyni, hogy ha a köpenyükben színpadon vannak, kérlelhetetlenül magukra vonzzák a férfi tekinteteket.

A Gőzben nem akar túlontúl komoly lenni, de képes megpendíteni az emberi lélek húrjait. A párbeszédek az életből merítettek, ezért hitelesek, így mindenki magára ismerhet valamely szereplőben. Elsősorban nőknek szóló darab, de a világra nyitott férfiak is meglelhetik benne a számukra izgalmas részleteket.

További információ a színház honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orkhesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr428390010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról
süti beállítások módosítása