Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról

2016. augusztus 01. 20:18 - kothoga

Hárman párban

Amerikai bölény

A Thália Színház egy előadás erejéig a balatonföldvári Kultkikötőbe exportálta tavaszi bemutatóját, az Amerikai bölényt. Az 1975-ben íródott színdarab három kis kaliberű bűnöző egy napját mutatja be, akik egy éremritkaságot és a vele járó anyagi hasznot üldözik. A Magyarországon korábban sosem játszott mű könnyed szórakozást nyújtott a Balatonnál nyaraló publikum számára.

image_8.jpg

Bob, Don és Prof (Mózes András, Szervét Tibor és Csányi Sándor) - Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Don, az ószeres (Szervét Tibor) Bobbal (Mózes András) egy gazdag üzletember kirablását tervezik. Don egy érmét adott el korábban az illetőnek, aki 90 dollárt fizetett a bölényes ötcentesért, de a jelek arra utalnak, hogy az sokkal többet ér. Első látásra Bob nem tűnik alkalmasnak a melóra, és erre tesz célzást a váratlanul betoppanó Prof (Csányi Sándor) is. Gyorsan meggyőzi hát Dont, hogy az ügyefogyott ifjú kolléga nélkül hajtsák végre az akciót.

Don elfogadja Prof ajánlatát, viszont beveszik a buliba a kártyás csaló Fletchert is, de amikor este eljön az idő, Fletcher nem jelenik meg. Befut viszont Bob, aki szerint Fletchert elverték, és kórházba került. Bob rendkívül furcsán viselkedik, és a néző számára egyértelmű, hogy félrebeszél. Így gondolja ezt Don és Prof is, ám sokáig nem képesek kihúzni belőle, hogy mitől zavarodott meg. Amikor végül fény derül a rejtélyre, a dolgok irányítása visszafordíthatatlanul kicsúszik a kezeik közül.

Az Amerikai bölény piti szélhámosok szemszögéből mutat be alapvető emberi érzéseket. Bizalomról, bajtársiasságról, ugyanakkor árulásról és hazugságról szól. A történetet olyan közegbe helyezi, ahol az erősebb mindig legyőzi a gyengét, ahol a hibát a sors kíméletlenül megbünteti.

image_9.jpg

Akkor hogy is legyen a balhé? (Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina)

A színésztrió egyértelműen legerősebb tagja Csányi Sándor. Életet lehel a színpadra, mélyről jövő energiával formálja meg a bivaly felsőtestével megáldott, de intellektuálisan mérsékelt Profot. Vele szemben Szervét Tibor elmarad a várakozástól. Mivel övé a bolt, azt várjuk, hogy képes legyen kontrollálni az eseményeket, de közte és a szerepe között nincs meg a kémia. Mózes András csupán mellékszereplő. Hozza, amit kell, és nem akar többnek látszani annál, mint ami.

A darab laposan indul, de elsősorban Csányi játékának köszönhetően érdekessé válik. Azonban mielőtt a nézőt magával ragadhatná a történet sodra, ismét belesüppedünk az eredeti kerékvágásba. Egy-két valóban vicces pillanattól eltekintve így jutunk el az előadás végéhez, mely erőltetett megoldást tartogat, de drámai kifejletet nem.

A sztori esetlenségét a színpadi kellékek is erősítik. Nem tűnik jól átgondoltnak az ószeres bolt kialakítása, a színészek sokszor holt terekben mozognak, persze ezt okozhatja az is, hogy az anyaszínháztól távol játszották a darabot.

Az Amerikai bölény nézhető előadás, de nagy durranást fölösleges várni tőle.

-------------

További információ a színház honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orkhesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr928928980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról
süti beállítások módosítása