Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról

2016. május 25. 18:14 - kothoga

Nemek harca

A férfiagy - avagy nincs itt valami ellentmondás?

A nő és a férfi közötti ellentétek már hosszú ideje borzolják mindkét oldalon a kedélyeket. Nyilvánvalóan ez örökké így marad. És ez jó hír a színházkedvelő ember számára, mert valószínűleg még sok hasonló, a párkapcsolati vajúdásra fókuszáló remekművel találkozhatunk, mint A férfiagy, mely korántsem a vak véletlennek köszönhetően jutott el a 100. előadásig.

image_3.jpg

Főszerepben: Csányi Sándor (Csatáry-Nagy Krisztina)

Sándort (Csányi Sándor) két hete hagyta faképnél a menyasszonya, Júlia. Azóta a kudarc okait keresi, de nem jutott közelebb a megoldáshoz, pedig sok mindennel próbálkozott. Könyveket olvasott, felelevenítette, hogy élete fontos szereplői miket meséltek neki a nőkről, és természetesen felidézte a saját kapcsolata buktatóit is. Mégis tanácstalanul várja, hogy mi fog történni, ha netalán jelentkezik a hölgy.

Csányi Sándor az első pillanattól kezdve a közönség hullámhosszán mozog. A kötelék egyre szorosabbá válik, amint a darab halad előre. A remek szövegkönyv mellett ebben a színész érdeme elévülhetetlen. Pontosan érzi a publikum rezdüléseit. Közel egyformán "osztja" a nőket és a férfiakat, ha valaki egy-két percig jót derül a másik nem nevetséges szokásain, számíthat rá, hogy hamarosan a saját neme kerül terítékre. A csúcspontot a tánc elemzése hozza. Miközben fény derül rá, hogy mi lesz, ha a férfi a táncparketten a nyak vonala fölé emeli a kezét, felrobban a nézőtér a nevetéstől.

image_2.jpg

A 100-as gyertya és az agytorta (Csatáry-Nagy Krisztina)

A lerágottnak tűnő téma ellenére sem puffognak közhelyek. Újszerű poénok, pofonegyszerű, mégis hatásos kellékek színesítik az előadást, mely felér egy pszichológiai analízissel. Sándor mégis ottmarad leforrázva, hiszen az érvek és ellenérvek boncolgatása közepette nem ért semmit az egészből. Aztán kiderül, hogy nem is kell megértenie, hiszen a lélekbe vágó agyalás dacára az élet olykor a legegyszerűbb megoldást kínálja tálcán.

Amint csitul a 100. előadás utáni vastaps, Szirtes Tamás rendező és Csányi Sándor beszél röviden az előzményekről, az alkotás folyamatáról, a 2013-as bemutató óta bekövetkezett változásokról. Megtudjuk, hogy Csányi gyakran improvizál, igyekszik az aktuális közönségére szabni a darabot. Ez eleinte nem mindig járt sikerrel, de ahogy a mű és szereplője "összeértek", szinte észrevétlenül elkezdett működni a dolog.

A legvégén az alkotók tortával és pezsgővel ünnepelnek. Nagy gratuláció nekik, amiért megcsinálták A férfiagyat. Remélhetőleg a 200. előadás után is legalább ekkora tortával köszöntik majd őket. Megérdemelnék.

image_4.jpg

Szirtes Tamás, Csányi Sándor és Szily Nóra (fotó: Csatáry-Nagy Krisztina)

További információ a színház honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orkhesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr888746770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról
süti beállítások módosítása