Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról

2016. február 02. 17:34 - kothoga

Párkapcsolati útvesztők

Ő+ő+Csernus doki

Csernus Imre neve kétségkívül izgalmasan hangzik egy színházi előadás szereplőlistáján. Még akkor is, ha a pszichiáter nem szerepet játszik, hanem egyfajta értelmező feladatkört ölt magára. Ő az, aki a nézők számára köznyelvi magyarról pszichológiai magyarra ülteti át az elhangzottakat.

o.jpg

Szabó Győző és Nagy Enikő a férfi és a nő örök ellentétébe invitálja a nézőtéren ülőket. Egy vonatra szállunk fel velük, ahol két, válás után lábadozó fél kezd diskurzusba, és osztja meg egymással a tapasztalatait. Mindketten kiábrándultak, a másik nemben ellenséget látnak, tehetetlenül vergődnek a történtek hálójában.

A mindennapok férfija és nője között felelevenednek a tipikus párkapcsolati problémák: a ki nem mondott gondolatok és érzések, melyek a tudatalattiban béklyóba kötik a lelküket. Párbeszédüket Csernus szakítja meg pár alkalommal. A pszichiáter a közönség bevonásával világít meg helyzeteket, kíméletlen őszinteséggel elemzi az elhangzott mondatok valós, felszín alatti tartalmát.

Ahogy az előadás során kiderül, hogy Szabó Győző Csernus Imre korábbi páciense. A pszichiáter nagy szerepet játszott abban, hogy a színész kilábaljon korábbi válságából, és visszataláljon a saját útjára.

A darab vége váratlan fordulatot igen, de megnyugvást nem tartogat. A párkapcsolati játszmák - habitustól függően - elgondolkoztatják, megbotránkoztatják vagy feszültté teszik a nézőt. Ám Csernus ezzel eléri a célját. Hiszen leszögezi, mindenki csakis saját magát képes megmenteni, mástól ilyen jellegű segítséget hiába vár.

A darab címéből és a helyszínből fakadóan előzetesen egy színházi előadás körvonalazódott, de a néző inkább egy esettanulmányon alapuló pszichológiai előadást kap a pénzéért. Csernus narrátorként eleinte beijeszt, végül nem lopja el a show-t, meghagyja azt a színészeknek. Az Ő+ő+Csernus doki különálló pszichológiai előadásként és drámaként nem fergeteges, de színházi kuriózumként megállja helyét.

További információ a színház honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orkhesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr888347126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Írások, kritikák, kedvcsinálók színdarabokról
süti beállítások módosítása